Publicerad:

ikon

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Nytt från kommunstyrelsen – mars 2024

På kommunstyrelsens möte i mars behandlades bland annat ärenden om ett nytt aktivitetshus i kommunen och samarbetet mellan Båstads och Laholms kommuner inom utbildningsområdet.

Förstudie av ny idrottshall/aktivitetshus i Båstad

2020 beslutade kommunstyrelsen om att ta fram ett planprogram för centrala Båstad.

Under arbetet med planprogrammet föreslogs 2023 bland annat:

  • Nytt aktivitetshus/idrottshall i anslutning till idrottsplatsen.

I investeringsplanen finns medel avsatta för ett nytt aktivitetshus/idrottshall i Örebäcksområdet i centrala Båstad. Det ska innehålla en fullstor idrottshall som kan husera träningar, tävlingar och lokaler för aktiviteter inom kultur- och fritidsverksamhet.

Kommunstyrelsens beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att göra en förstudie för att utreda förutsättningar för ett aktivitetshus/idrottshall i Båstad. De får också i uppdrag att sammanställa lokalbehov från skola och föreningar inom kultur och fritid.

Tjänsteskrivelse: Förstudie av ny idrottshall/aktivitetshus i Båstad Länk till annan webbplats.

Beslut om att realisera samarbetet mellan Båstads och Laholms kommuner inom utbildningsområdet

Båstads och Laholms kommun har genom en avsiktsförklaring undertecknad den 18 november 2022 av kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun etablerat grunder för utökat samarbete gällande utbildningsverksamheter.

Utgångspunkten för avsiktsförklaringen är att befolkningen i båda kommunerna växer och därmed ökar efterfrågan på samhällsservice där utbildningsverksamheterna ingår. Antalet barn och unga kommer att öka över tid vilket gör att kommunerna har ett behov att utveckla kommungränsnära samarbeten inom utbildningsområdet för att skapa effektiva verksamheter.

Inledningsvis har tre områden för samarbete identifierats

  • Förskola
  • Grundskola (inklusive förskoleklass och fritidshemsverksamhet)
  • Gymnasieskola och vuxenutbildning

Kommunstyrelsen beslutade att samarbetet mellan Båstads och Laholms kommun inom utbildningsområdet, med identifierade samarbetsområden som anges i rapporten från styrgruppen som grund, ska genomföras.

Beslut om att realisera samarbetet mellan Båstads och Laholms kommuner inom utbildningsområdet Länk till annan webbplats.

Förutsättningar för Båstads kommun att bli väghållarmyndighet och väghållare enligt väglagen

Under lång tid har det lyfts önskemål, främst i samband med samhällsplanering, evenemangs- och destinationsutveckling, att kunna genomföra åtgärder och förändringar längs det statliga vägnätet. Många av önskemålen kopplade till evenemangs- och destinationsutveckling har hindrats av att kommunen inte är väghållare. Väghållning handlar om byggande och drift av väg.

Genom att kommunen blir väghållarmyndighet och därtill väghållare, får kommunen större juridiska befogenheter att utveckla samhället intill de övertagna vägarna. Drift- och underhållsåtgärder kan underlättas då vägnätet knyts samman till en enhet.

Kommunstyrelsen beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att utreda vad det innebär för kommunen att bli väghållarmyndighet och väghållare enligt väglagen. Förvaltningen ska också utreda vilka allmänna vägar, statliga vägar, som kommunen kan ha intresse av att bli väghållare för enligt väglagen.

Tjänsteskrivelse: Förutsättningar för Båstads kommun att bli väghållarmyndighet och väghållare enligt väglagen Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: