Publicerad:

ikon

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Invånare i Båstads kommun är fortsatt tryggast i nordvästra Skåne

Nu är sammanställningen av Polisens årliga trygghetsmätning klar. Mätningen visar att invånare i Båstads kommun är fortsatt tryggast i nordvästra Skåne.

Varje år genomför polisen en trygghetsmätning för att mäta den upplevda tryggheten i landets kommuner. Trygghetsmätningen är en del av kommunens och polisens gemensamma arbete och ligger till grund för kommande prioriteringar.

Resultatet sammanställs med ett problemindex, en sexgradig skala där 1 tyder på hög upplevd trygghet och 6 tyder på hög otrygghet.

Genomsnittet i Skåne i år låg på indexsiffra 1,95. Båstads kommun fick i år ett index på 1,11, vilket är en förbättring från i fjol då index var 1,16.

– Det är glädjande att trygghetsmätningen visar ett fortsatt och ännu bättre resultat detta år där våra invånare upplever en låg brottslighet i jämförelse med andra kommuner. Resultatet tyder på god samverkan mellan kommun, polis och andra aktörer. Det brottsförebyggande arbetet kommer att fortsätta och gemensamt utvecklas framöver, säger Johan Olsson Swanstein, kommunstyrelsens ordförande.

Trygghetsmätningen visar att invånare i Båstads kommun har en mycket låg utsatthet för brott och att de upplever en stark trygghetskänsla. Trots att kommunen inte har några större genomgående problem upplever en del problem med bilar som kör för fort. Mätningen visar också att yngre upplever en större oro än äldre.

Den upplevda tryggheten bland kommunens invånare är en viktig värdemätare för det brottsförebyggande arbetet i kommunen. Enligt lag om kommuners ansvar för det brottsförebyggande arbetet som kom den 1 juli i år lägger nu kommunen ett ännu större fokus på detta arbete.

– Ett led i detta är att min tjänst som säkerhetssamordnare är igång sedan tre månader tillbaka för att samordna det brottsförebyggande arbetet. Trygghetsmätningen tillsammans med annan statistik som till exempel polisens statistik på anmälda brott ger kommunen ett bra samlat värde och inriktning för var vi behöver lägga fokus. Mitt uppdrag blir nu att, inte nödvändigtvis sträva efter att sänka indexet ytterligare, utan förvalta och sträva efter en uthållighet så att vi bibehåller den goda trenden över tid, säger Ingvar Åkesson, säkerhetssamordnare på Båstads kommun.

Om trygghetsmätningen

Polisen skickade i mitten av augusti ut trygghetsmätningen till 600 slumpvis utvalda personer i Båstads kommun. Totalt svarade 311 personer på undersökningen. Här fick invånare möjlighet att svara på hur de upplever tryggheten i sin kommun. Frågorna handlade bland annat om oro för att utsättas för brott, polisens agerande mot problem och utomhusstörningar till exempel bilar som kör för fort.

Christofer Thorén, Ingvar Åkesson, Per Borg, Johan Olsson Swanstein, Sara Merborn, Anna i Sessionssalen.

Säkerhetschef Christofer Thorén, säkerhetssamordnare Ingvar Åkesson, kommundirektör Per Borg, kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein, kommunpolis Sara Merborn och polis Anna Blomqvist presenterade resultatet från årets trygghetsmätning.

Senast uppdaterad: